Uitvragen met impact

SDG Nederland en MVI Platform hebben 64 impactkaarten gemaakt voor de inkoop van bedrijfskleding, catering, energie, ICT hardware, meubilair en mobiliteit. 

Selecteer een inkoopcategorie om de relevante SDG indicatoren te filteren. Door op het volledige item te klikken kun je de impactkaart inzien en downloaden. Gebruik deze standaardteksten voor je uitvraag en breng een ketenversnelling opgang.  

test zoek

Energie

SDG indicator: 12.5 

Toelichting SDG indicator

Tegen 2030 de afvalproductie aanzienlijk beperken via preventie, vermindering, recyclage en hergebruik.

Korte uitleg impact

  • Een nieuw rapport van de Wereldbankgroep constateert dat de productie van mineralen, zoals grafiet, lithium en kobalt, tegen 2050 met bijna 500% zou kunnen toenemen om aan de groeiende vraag naar schone energietechnologie te voldoen. Dit is ongeveer 3 miljard ton mineralen en metalen om duurzame energie op te wekken en op te slaan om onder het 2 graden scenario te blijven.

Vraag voor leveranciers

  • Wordt er gebruikt gemaakt van hergebruikte mineralen voor de duurzame opwekinstalalties en batterijen?

Eis/Gunning 

  • De opdrachtnemer rapporteert over de acties om hergebruik te stimuleren.

Contractbepaling

  • Elk jaar moet er een rapportage worden opgesteld waarbij per duurzame energiebron is aangeven hoeveel primair materiaal vermeden is.

Nieuwe concepten

  • Bij Solarge geloven we in de kracht van de zon voor een leefbare aarde. Het gebruik van onze zonnepanelen is een duurzame manier om stroom op te wekken. De zonnepanelen worden geproduceerd met een lage CO2-uitstoot en zijn vrij van PFAS. Bovendien zijn ze volledig recyclebaar, zodat we alle grondstoffen opnieuw kunnen gebruiken. We versnellen niet alleen de energietransitie, maar maken hem ook duurzaam.

Weblinks

  • https://mvidatabase.nl/impactmeting/sdg-12/

PDF link impactkaart Download PDF