Uitvragen met impact

SDG Nederland en MVI Platform hebben 64 impactkaarten gemaakt voor de inkoop van bedrijfskleding, catering, energie, ICT hardware, meubilair en mobiliteit. 

Selecteer een inkoopcategorie om de relevante SDG indicatoren te filteren. Door op het volledige item te klikken kun je de impactkaart inzien en downloaden. Gebruik deze standaardteksten voor je uitvraag en breng een ketenversnelling opgang.  

test zoek

Meubilair

SDG indicator: 7.3 

Toelichting SDG indicator

Tegen 2030 de mondiale energie-efficiëntie verdubbelen.

Korte uitleg impact

  • Door efficient te rijden, logistieke bewegingen te reduceren en duurzame brandstoffen te kiezen vermijd je CO2 emissies en werk je aan klimaatactie.

Vraag voor leveranciers

  • Wat doen jullie aan het reduceren van uitstoot van transport?

Eis/Gunning 

  • Milieubewuste voertuigtechnieken zijn verplicht: 1. Systeem voor bewaking van de bandendruk (TPMS) voor bestelbusjes; 2. (Adaptive) Cruise control of snelheidsbegrenzer; 3. Schakelindicator (indien handgeschakeld voertuig); 4. Boordcomputer met weergavefunctie real-time brandstofverbruik; 5. Ecodriving instructies (bijvoorbeeld op tijd schakelen of informatie over regeneratief remmen om energie te besparen); 6. Verkeersinformatie en route-optimalisatie systemen die geïntegreerd zijn in het voertuig (uitzondering voor voertuigen waarvan de floating car data goed beveiligd moet zijn, zoals voertuigen van veiligheidsdiensten). Gunning: Naar mate meer “schone” voertuigen worden ingezet, wordt dit beter gewaardeerd. Daarbij geldt: de inzet van EURO VI voertuigen wordt beter gewaardeerd dan de inzet van EURO V voertuigen.

Contractbepaling

  • De opdrachtnemer levert periodiek, namelijk [x] per jaar, een overzicht aan van de voor de opdracht ingezette voertuigen per rit en de CO2 uitstoot. Vermeden CO2 kunnen berekend worden via SDG13 https://mvidatabase.nl/impactmeting/

Nieuwe concepten

  • Kies voor combinaties met andere vormen van transport zoals fietscouriers voor de last mile.

Weblinks

  • https://mvidatabase.nl/impactmeting/vermeden-co2/

PDF link impactkaart Download PDF