Uitvragen met impact

SDG Nederland en MVI Platform hebben 64 impactkaarten gemaakt voor de inkoop van bedrijfskleding, catering, energie, ICT hardware, meubilair en mobiliteit. 

Selecteer een inkoopcategorie om de relevante SDG indicatoren te filteren. Door op het volledige item te klikken kun je de impactkaart inzien en downloaden. Gebruik deze standaardteksten voor je uitvraag en breng een ketenversnelling opgang.  

test zoek

Mobiliteit

SDG indicator: 7.3 

Toelichting SDG indicator

Tegen 2030 de mondiale energie-efficiëntie verdubbelen.

Korte uitleg impact

  • De groei van de energievraag zorgt er voor dat er steeds meer hernieuwbare energie nodig is als we ‘net zero emission’ willen worden.

Vraag voor leveranciers

  • Hoe wordt de bestuurder gestimuleerd om energie te besparen?

Eis/Gunning 

  • Eis: Milieubewuste voertuigtechnieken zijn verplicht: 1. Systeem voor bewaking van de bandendruk (TPMS) voor bestelbusjes; 2. (Adaptive) Cruise control of snelheidsbegrenzer; 3. Schakelindicator (indien handgeschakeld voertuig); 4. Boordcomputer met weergavefunctie real-time brandstofverbruik; 5. Ecodriving instructies (bijvoorbeeld op tijd schakelen of informatie over regeneratief remmen om energie te besparen); 6. Verkeersinformatie en route-optimalisatie systemen die geïntegreerd zijn in het voertuig (uitzondering voor voertuigen waarvan de floating car data goed beveiligd moet zijn, zoals voertuigen van veiligheidsdiensten). Gunning: Indien de CO2-uitstoot van het voertuig lager is dan in criterium ‘Grenswaarden aan CO2-uitstoot van lichte voertuigen’ is vereist, wordt een hogere waardering toegekend. De waardering is als volgt: De opgegeven CO2-uitstoot (g/km) van de te leveren personenauto’s kan worden vergeleken met de waarden die in het actuele Brandstofverbruiksboekje staan. Het Brandstofverbruiksboekje wordt uitgegeven door de RDW.

Contractbepaling

  • De opdrachtnemer levert periodiek, namelijk [x] per jaar, een overzicht aan van de voor de opdracht ingezette voertuigen per rit en de CO2 uitstoot. Vermeden CO2 kunnen berekend worden via SDG13 https://mvidatabase.nl/impactmeting/

Nieuwe concepten

  • Bij Het Nieuwe Rijden gaat het om relatief geringe aanpassingen van de rijstijl die veel opleveren. Het toepassen van enkele eenvoudige tips levert al direct een toename op in rijcomfort en veiligheid, terwijl tegelijkertijd brandstof wordt bespaard.

Weblinks

  • https://mvidatabase.nl/impactmeting/vermeden-co2/

PDF link impactkaart Download PDF