Uitvragen met impact

SDG Nederland en MVI Platform hebben 64 impactkaarten gemaakt voor de inkoop van bedrijfskleding, catering, energie, ICT hardware, meubilair en mobiliteit. 

Selecteer een inkoopcategorie om de relevante SDG indicatoren te filteren. Door op het volledige item te klikken kun je de impactkaart inzien en downloaden. Gebruik deze standaardteksten voor je uitvraag en breng een ketenversnelling opgang.  

test zoek

Catering

SDG indicator: 3.9 

Toelichting SDG indicator

Tegen 2030 in aanzienlijke mate het aantal sterfgevallen en ziekten verminderen als gevolg van gevaarlijke chemicaliën en de vervuiling en besmetting van lucht, water en bodem.

Korte uitleg impact

  • PFAS hebben handige eigenschappen: ze zijn onder andere water-, vet- en vuilafstotend. Ze zitten in verschillende producten. Bijvoorbeeld in smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica. Van PFAS is bekend dat ze schadelijke effecten kunnen hebben op de gezondheid van mensen. De stoffen kunnen bijvoorbeeld effect hebben op het immuunsysteem, op de voortplanting en ontwikkeling van het ongeboren kind. Ook kunnen PFAS een effect hebben op cholesterol in het bloed, effecten op de lever geven en nier- en testiskanker veroorzaken.. De stoffen kunnen verder schadelijk zijn voor de natuur. Ze kunnen problemen opleveren voor dieren in de top van de voedselketen, zoals vogels en zoogdieren.

Vraag voor leveranciers

  • Hoe wordt gebord dat de pannen en schoonmaakmiddelen PFAS vrij zijn?

Eis/Gunning 

  • De inschrijver heeft schriftelijk in haar inkoopbeleid vastgelegd dat de leverancier informatie moet aanleveren over de samenstelling om te bewijzen dat het PFAS vrij is (wettelijk verplicht is dat leveranciers dit binnen 45 dagen gratis geven volgens artikel 33, lid 2, van de REACH wetgeving).

Contractbepaling

  • Het voldoen aan de eis wat betreft gezonder aanbod en presentatie wordt gedurende de contractperiode jaarlijks aangetoond.

Nieuwe concepten

  • Kies voor pfas vrije alternatieven bv 100% biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en keramische pannen.

Weblinks

  • https://www.wecf.org/nl/wp-content/uploads/2020/03/Voorbeeldbrief-Right-to-know.pdf

PDF link impactkaart Download PDF