Uitvragen met impact

SDG Nederland en MVI Platform hebben 64 impactkaarten gemaakt voor de inkoop van bedrijfskleding, catering, energie, ICT hardware, meubilair en mobiliteit. 

Selecteer een inkoopcategorie om de relevante SDG indicatoren te filteren. Door op het volledige item te klikken kun je de impactkaart inzien en downloaden. Gebruik deze standaardteksten voor je uitvraag en breng een ketenversnelling opgang.  

test zoek

Bedrijfskleding

SDG indicator: 12.2 

Toelichting SDG indicator

Tegen 2030 het duurzame beheer en het efficiënte gebruik van natuurlijke hulpbronnen realiseren.

Korte uitleg impact

  • Fast fashion of “snelle mode” houdt in dat er voortdurend nieuwe kledingtrends worden aangeboden tegen heel goedkope prijzen. Dit heeft geleid tot een grote toename van de hoeveelheid kledij die wordt geproduceerd en weggegooid. Om de impact hiervan op het milieu tegen te gaan, wil de EU vaart zetten achter de overgang naar een circulaire economie.

Vraag voor leveranciers

  • Is het mogelijk om kleding te repareren om de levensduur te verlengen?

Eis/Gunning 

  • Eis: Minimaal 10% van het gewicht van het eindproduct wordt vertegenwoordigd door gerecyclede textielvezels. Gunning: De inschrijvers moeten aangeven welk massapercentage van het toegepaste textiele materiaal in het eindproduct wordt vertegenwoordigd door circulaire oplossingen, dat wil zeggen: gerecycled, geherfabriceerd, gerepareerd of hergebruikt. Dit aandeel moet accuraat en zonder misleiden worden vermeld en worden bijgehouden in een ketenbeheersysteem. 

Contractbepaling

  • Gebruik logo’s, emblemen, flags en andere identificatiekenmerken zodanig dat hergebruik mogelijk wordt (bijvoorbeeld te verwijderen of te overdrukken).

Nieuwe concepten

  • https://www.repaircafe.org/kleding-en-textiel-repareren/

Weblinks

  • https://keurmerkenwijzer.nl/overzicht/kleding/

PDF link impactkaart Download PDF