Uitvragen met impact

SDG Nederland en MVI Platform hebben 64 impactkaarten gemaakt voor de inkoop van bedrijfskleding, catering, energie, ICT hardware, meubilair en mobiliteit. 

Selecteer een inkoopcategorie om de relevante SDG indicatoren te filteren. Door op het volledige item te klikken kun je de impactkaart inzien en downloaden. Gebruik deze standaardteksten voor je uitvraag en breng een ketenversnelling opgang.  

test zoek

Bedrijfskleding

SDG indicator: 6.3 

Toelichting SDG indicator

Tegen 2030 de waterkwaliteit verbeteren door verontreiniging te beperken, de lozing van gevaarlijke chemicaliën en materialen een halt toe te roepen en de uitstoot ervan tot een minimum te beperken waarbij ook het aandeel van onbehandeld afvalwater wordt gehalveerd en recyclage en veilig hergebruik wereldwijd aanzienlijk worden verhoogd.

Korte uitleg impact

  • Ongeveer 20% van de wereldwijde vervuiling van schoon water wordt veroorzaakt door de verf en appreteermiddelen die de textielindustrie gebruikt. Appreteren is een textielbewerking die erop gericht is om het textiel een aantrekkelijk en vooral glanzend uiterlijk te geven. Ook verbetering van stijfheid, zwaarte of zachtheid, soepelheid, waterafstotendheid, brandbaarheid, UV-bescherming, bacteriële bescherming en dergelijke zijn hier van belang.

Vraag voor leveranciers

  • Weten jullie welke chemicialien worden gebruikt bij de productie van de kledingstukken? Zijn de kleur- en hulpstoffen veilig voor het water?

Eis/Gunning 

  • Eis: Voor de te leveren bedrijfskleding zijn materialen gebruikt (bijvoorbeeld op basis van leder, textielstoffen of gecoate stoffen) waarvan de toevoegingen (dat zijn: chemicaliën, kleur- en hulpstoffen) voldoen aan de gestelde eisen in OEKO-TEX ECO PASPOORT (editie 2.2020), naargelang van toepassing. Gunning: de inschrijver dient inzicht te geven in de productiewijze van het gebruikte katoen, of het textiel van andere natuurlijke vezels, en dit, in geval van IPM of biologische productie, aan te tonen middels certificaten. De inschrijver geeft inzicht in het percentage dat milieuvriendelijk (dat wil zeggen: biologisch of via geïntegreerde gewasbescherming (IPM)) is geproduceerd, ten opzichte van het totale gewicht aan textiel van natuurlijke vezels.

Contractbepaling

  • Onderzoek of minder gewenste materialen vervangen kunnen worden door duurzame materialen.

Nieuwe concepten

  • Voor waterafstotende kleding let erop dat je een bewijs vraagt aan de producent dat deze vrij is van PFAS.

Weblinks

  • https://keurmerkenwijzer.nl/overzicht/kleding/

PDF link impactkaart Download PDF