Bedrijfskleding
SDG indicator: 6.4
Toelichting SDG indicator
Tegen 2030 in aanzienlijke mate de efficiëntie van het watervebruik verhogen in alle sectorenen het duurzaam winnen van zoetwater garanderen om een antwoord te bieden op de waterschaarste aanzienlijk te verminderen.
Korte uitleg impact
- Voor de productie van kleding is water nodig. Bijvoorbeeld om gewassen te verbouwen, zoals bamboe en katoen. De katoenteelt vereist zelfs heel veel water, terwijl katoenplantages vaak juist in gebieden liggen waar het weinig regent. Ook bij de productie van viscose is veel water nodig, voornamelijk om de afvalstoffen die vrijkomen te verdunnen. Daarnaast is er veel water nodig voor het maken van stoffen uit vezels, of die vezels nu natuurlijk of synthetisch zijn. In droge gebieden neemt kledingproductie soms zoveel water in beslag dat er niet genoeg schoon drinkwater overblijft voor de bevolking. Als watergebruik leidt tot dit soort watertekorten, noem je dat ‘waterstress’.
Vraag voor leveranciers
- Weten jullie hoeveel water er nodig is om de kledingstukken te maken? Is er waterschaarste in de buurt van de textiel productie?
Eis/Gunning
- Bij gunning van de opdracht moet er een waterstress onderzoek uitgevoerd worden in de keten van de geleverde producten. Indien er producten afkomstig zijn van hoog risico gebieden voor waterstress moet een verbeterplan worden opgesteld.
Contractbepaling
- De opdrachtnemer moet een verbeterplan voor een efficiëntere inzet van water meetbaar maken.
Nieuwe concepten
- Labels zoals Kuyichi en MUD Jeans maken in de jeanscollecties steeds meer gebruik van laser washing techniques. Bij deze bewerkingsmethode krijgt denim de modieuze worn look zonder dat er veel water, energie en chemicaliën voor nodig zijn.
Weblinks
- https://keurmerkenwijzer.nl/overzicht/kleding/
PDF link impactkaart Download PDF